Kuka on Jututtaja?

Jututtaja on henkilö, joka osallistuu lyhytkurssiin oppiakseen tuomaan iloa ja merkityksellisiä hetkiä ikääntyvien elämään. Kurssin aikana Jututtaja saa ymmärrystä ikääntymisen haasteista aivoille ja muistille, konkreettisia teemoja keskustelun ja ilon jakamiseen puhelimitse, kasvotusten tai ryhmässä. Jututtaja saa mahdollisuuden liittyä positiiviseen ja ystävällisen Jututtaja-yhteisöön. 

Auttamistyö tehdään omalla äidinkielellä. 

 

Jututtajalla on kolmea vaihtoehtoa olla Jututtajana:

  • lähijututtaja

  • etäjututtaja

  • ryhmäjututtaja

 

Etäjututtaja
 Puhelimessa tai digialustoilla toimiva Jututtaja on koulutettu tarjoamaan seuraa, keskustelua ja tukea puhelimitse tai digialustoilla. Heidän roolinsa on erityisen tärkeä niille, jotka   kaipaavat sosiaalista vuorovaikutusta, mutta eivät välttämättä pysty tapaamaan kasvokkain. Puhelimessa jututtajan tehtävänä on luoda positiivinen ja kannustava ilmapiiri   puhelinkeskusteluissa ja tehtäviä tehdessä olla tasavertainen keskustelija.


Lähijututtaja
Lähijututtaja on koulutettu ja kasvokkain tapaamiseen perustuva vapaaehtoinen eli Jututtaja, joka luo läheistä vuorovaikutusta ja tarjoaa henkilökohtaista tukea. Toimintaan kuuluu mahdolliset koti- tai palvelutalo käynnit, kahvittelu, ulkoilu ja muut yhteiset aktiviteetit, joissa luodaan lämmin ilmapiiri. Lähijututtaja voi olla tukija, naapuri, ystävä, luotettava ja aktiivinen keskustelija, joka tukee yksinäisen iäkkään hyvinvointia ja auttaa arjen asioissa. Lähijututtamista voi tehdä omille perheenjäsenille, mutta voi myös käydä palvelutalossa vierailulla tai naapurin luona.


Ryhmäjututtaja
Ryhmäjututtaja toimii ryhmässä, jossa käsitellään Jututtaja-teemoja, ja jututtaja voi toimia ryhmänohjaajana. Ryhmäjututtaja voi johtaa keskusteluja ja tarjota tukea ryhmäläisilleen. Toimintatavat voivat vaihdella ja ryhmä voi kokoontua myös etäyhteyksien välityksellä. Suomenkielinen ja/tai äidinkielellään toimiva ryhmäjututtaja tarjoaa samat materiaalit ja koulutuksen kaikille ryhmäläisille, mutta heidän toimintansa voivat vaihdella tarpeen mukaan. Ryhmäjututtaja toimii eri tavoin ikäihmisten parissa tarjoten seuraa, keskustelua ja mahdollisesti myös apua. Ryhmäjututtajana olet yhteisörakentaja, innostaja sekä joukkuepelaaja.


Takaisin