Verkostot

MUKES osallistuu aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön, jotta voimme jakaa ja saada tietoa sekä parhaita käytäntöjä eri maista.

Teemme yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa kehittääksemme sensitiivistä muistityötä ja löytääksemme ratkaisuja yhteisiin haasteisiin.

Kansainvälinen yhteistyö auttaa meitä ymmärtämään paremmin eri kulttuurien erityispiirteitä ja kehittämään palveluita, jotka vastaavat moninaisen yhteiskunnan tarpeisiin.

 

ENIEC - European Network on Intercultural Elderly Care

ENIEC - European Network on Intercultural Elderly Care -verkosto on ollut kulttuurisensitiivisen muistityön kehittämiselle ollut merkittävänä tukena ja inspiraation antajana jo vuodesta 2014. Verkostolla on vuosittain eri Euroopan maihin kuuluvien jäsenien tapaamiset, missä keskittytään eniseen vähemmistöön kuuluvien ikääntyvien tukemiseen eri maissa.  

Vuonna 2020 oli ENIEC Suomen tiimi vastuussa ENIEC Annual Meeting 2020 järjestämisestä Tallinnassa. AM 2020 The Legacy of Cultural Contexts in the Lives and Identities of Minority Older Persons in Europe. Cultural factors and social identities as a source of support for older people peruttiin koronaviruksen takia.

MTÜ 65B

MTÜ 65B on Viron muistitreenaajien verkosto, mikä on osana EURAG - The European Federation of Older Persons verkostoa ja toimii ikääntyvien hyvinvoinnin ja muistisairauden ennaltaehkäisyn edistamiseen.

Pass It On Network

Pass It On Network on maailmanlaajuinen verkosto, mikä edistää ikääntyvien hyvinvointia aivoterveyttä.

Pohjoismaiden dementia ja etnisten vähemmistöjen verkosto

Dementia ja siirtolaistaustaiset ihmiset Pohjoismaissa on aihe, joka kaipaa lisää tutkimusta. Ulkomaalaistaustaisilla ihmisillä on todennäköisesti yhtä suuri muistisairauden riski kuin Pohjoismaissa syntyneillä, mutta heistä harvemmat hakeutuvat hoitoon. Kansainvälisten tutkimusten mukaan etniskulttuurinen tausta määrittää suuresti, millaiseen hoitoon hakeudutaan. Eri puolilla maailmaa on monia erilaisia näkemyksiä dementiasta ja sen oireista. Omalla äidinkielellä annetulla hoidolla ja hoivalla saattaa olla suuri merkitys, vaikka muistisairas henkilö olisi asunut maassa pitkäänkin. 

Dementian ja etnisten vähemmistöjen teemaverkosto perustettiin vuonna 2012. Se käsittää noin 30 pohjoismaista tutkijaa ja eri alan ammattilaista.
Verkoston tavoitteena on luoda dementiaa sairastaville vanhemmille siirtolaisille ja heidän omaisilleen laadukkaita ja mukautettuja hoito- ja hoivapalveluita. Verkosto kokoontuu 1–2 kertaa vuosittain. Sen toimintamuotoja ovat kokemusten vaihto, yhteistyö ja tiedon levittäminen. Useat sen jäsenistä tekevät yhteistyötä tutkimusprojekteissa ja ovat julkaisseet yhdessä tieteellisiä artikkeleita.

 


Takaisin