MUKES on perustaja- ja työryhmänjäsenenä uudessa - Moninaisen ikääntymisen MOI-verkostossa.

MOI-verkosto tiivistää ja laajentaa aiemmin toimineen monikulttuurisen vanhustyön yhteenliittymän kokoamaa työtä. 

MOI-verkoston käytännön toiminnasta vastaa yhteenliittymä - työryhmä, jossa on pitkään ruohojuuritasolla toimineet järjestötoimijat. Jokaisella yhteenliittymän jäsenellä on oma erityisosaaminen (mm. vertaisryhmätoiminta, aivoterveys ja muistisairaudet, omaishoito, hyvinvointitoiminta). Työryhmä suunnittelee ja toteuttaa verkoston konkreettista toimintaa, esim. kokoaa uutiskirjeen sisältöä, järjestää tilaisuuksia.

Työryhmän muodostavat verkoston perustajajäsenet, eli Moninaisen vanhustyön yhteenliittymä:

 

 

​Työryhmä voi täydentyä uusilla aktiivisilla toimijoilla. Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan työryhmään, laitathan viestiä jadetiimi(a)jadeyhteiso.fi

Asiantuntijaryhmän ensimmäiset toimijat ovat pitkäaikaisia moninaisen vanhustyön järjestötoimijoita, joilla on omat toimintamuodot, vaikuttamiskanavat ja verkostot, koulutuskokemusta aiheesta sekä syvällistä asiantuntemusta erityisesti vieraskielisten ikääntyvien ja heidän perheidensä tukemisessa. Asiantuntijatyöryhmän jäsenet tekevät ruohonjuuritasolla työtä vähemmistöihin kuuluvien iäkkäiden parissa hei-
dän arkensa tukemiseksi, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Jokaisella jäsenellä on oma erityisosaaminen (mm. vertaisryhmätoiminta, aivoterveys ja muistisairaudet, omaishoito, hyvinvointitoiminta).
 

https://www.jadeyhteiso.fi/moi-verkosto

 

Lue lisää Monikulttuurisen vanhustyön yhteenliittymän toiminnasta: 

MUKES-uutiset 1/2022 siv. 12-21: Monikulttuurisen vanhustyön järjestöt yhdistyivät yhteenliittymäksi vounna 2020

MUKES-uutiset 1/2023 siv. 12-18: Moninaisen muistityön monet kasvot video avaa näkökulmia palvelujärjestelmän haasteisiin

 

 

 

Yhteenliittymän yhteistyöprojektit 

Koronarokotukset jakavat mielipiteitä ikääntyvien vieraskielisten joukossa; noin puolet haluaa rokotuksen, mutta moni vielä empii. Raportti 2021

Lue raportti tästä: Koronarokotukset jakavat mielipiteitä ikääntyvien vieraskielisten joukossa; noin puolet haluaa rokotuksen, mutta moni vielä empii - raportti

 

 

 

Vieraskielisten ikääntyvien suhtautuminen koronarokotuksen ottamiseen on jakautunutta. Kuuden järjestön yhteistyössä tekemään kyselyyn vastanneista yli 50-vuotiaista vieraskielisistä noin puolet (47 %) aikoi ottaa rokotuksen. Noin neljäosa (24 %) vastaajista suhtautui rokotuksen ottamiseen kielteisesti ja liki kolmannes (29 %) ei vielä osannut sanoa, aikooko ottaa rokotteen vai ei. Tiedot kerättiin ikääntyneiden rokotusten ollessa vielä melko alkuvaiheessa, 4.2.–5.3.2021. Vastaajia oli 121 henkilöä.

Moni kaipaa päätöksen tueksi vielä tietoa rokotteen turvallisuudesta ja hyödyistä. Rokotusta empivistä 86 % koki, ettei ole saanut niistä vielä tarpeeksi tietoa. Kyselyyn vastaajista yli puolet ajatteli, että ei ollut saanut riittävästi tietoa siitä, miten oma kotikunta järjestää koronarokotukset. Omalla kielellä asiointi koetaan tarpeelliseksi rokotuksiin liittyvissä asioissa. Yli puolet ikääntyvistä vieraskielisistä tarvitsee kyselyn perusteella apua yhdessä tai useammassa asiassa rokotuksiin liittyen.

Työryhmän muodostivat ikääntyvien vieraskielisten parissa toimivat kuusi järjestöä:

Eläkeläiset ry:n monikulttuurinen toiminta,
Käpyrinne ry:n JADE-toimintakeskus,
Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta,
Kulttuurinen Moninaisuus -Muistikeskus ry,
Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry:n Kotona täälläkin -hanke,
Monikko ry.

Työryhmän yhteisenä tavoitteena on edistää vieraskielisten ja ulkomaalaistaustaisten ikääntyvien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa, lisätä viranomaisten tietoisuutta kulttuuri- ja kielivähemmistöistä sekä edistää ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta vanhuspalveluissa. 

 

 

Miten meillä menee? Poikkeustilanteen vaikutukset vieraskielisten ikääntyvien arkeen. Raportti 2020

Lue raportti tästä: Miten meillä menee?

 

 

Koronapandemian myötä järjestökentällä heräsi nopeasti huoli vieraskielisestä ikäväestöstä, erityisesti tutuista ryhmätoiminnan kävijöistä. Työntekijät huolestuivat siitä, ovatko ryhmäläiset saaneet tarpeeksi tietoa ajankohtaisesta tilanteesta ja onko valtamediassa jaettu viranomaistieto saavuttanut myös vieraskieliset iäkkäät. Miten he pärjäävät uudessa rajoitusten mullistamassa arjessa? Millaisia pärjäämisen keinoja ikääntyvillä tällaisessa tilanteessa on, ja miten he ovat henkisesti jaksaneet. Näihin kysymyksiin lähdettiin hakemaan vastauksia ryhmänohjaajien toteuttamien puhelinkeskusteluiden kautta.

 

Työryhmän muodostivat ikääntyvien vieraskielisten parissa toimivat viisi järjestöä: Eläkeläiset ry:n monikulttuurinen toiminta, Käpyrinne ry:n JADE-toimintakeskus, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Omaisneuvo-toiminta, Suomen muistiasiantuntijat ry:n ETNIMU-toiminta ja Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry:n Kotona täälläkin -hanke.

Työryhmän yhteisenä tavoitteena on edistää vieraskielisten ja ulkomaalaistaustaisten ikääntyvien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa, lisätä viranomaisten tietoisuutta kulttuuri- ja kielivähemmistöistä sekä edistää ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta vanhuspalveluissa. 


Takaisin