Kulttuurinen Moninaisuus -Muistikeskus MUKES on Suomen sensitiivisen muistityön edelläkävijä.

MUKES perustettiin vuonna 2020 jatkamaan Suomen muistiasiantuntijat ry, ETNIMU-toimintaa, joka kehitti kulttuurisensitiivistä muistityötä vuosina 2015–2020. Tarve erityisasiantuntijuudelle monikulttuurisella muistialalla oli suuri.


MUKES:n juuret ulottuvat vuoteen 2003, jolloin Vanhustyön Keskusliitto aloitti Ikämamu-toiminnan. Tarjosimme vieraskielisille iäkkäille muistitukea ja kehitimme osaamistamme. Samoihin aikoihin Helsingin Alzheimer-yhdistys perusti Muistineuvolan, jossa aloitettiin viron- ja venäjänkielinen muistineuvonta ja muistisairauden alkukartoitus. Näiden kokemusten myötä MUKES:n osaaminen kasvoi.


ETNIMU-toiminnassa tuotimme tietoa kulttuurisensitiivisestä muistityöstä ammattilaisille ja kehitimme erikielisiä materiaaleja aivoterveyden edistämiseen. Tavoitteena oli lisätä eri kieliryhmien ja Suomen romaniväestön tietoisuutta aivoterveydestä sekä muistisairauksista. Työskentelimme viron-, venäjän-, somalin-, arabian- ja kiinankielisten sekä romaniväestön ikääntyvien kanssa. ETNIMU-toiminta alkoi käytännön tarpeista ja kasvoi valtakunnalliseksi toiminnaksi.


Kaikki nämä kokemukset ovat antaneet meille arvokasta tietoa eri kieli- ja kulttuurivähemmistöjen moninaisuudesta ja heidän tarpeistaan. Vuonna 2020 päätimme perustaa oman yhdistyksen, joka keskittyy vähemmistöryhmiin kuuluvien ikääntyvien muistipalveluihin. Näin syntyi Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry.


Tällä hetkellä MUKES on ainoa taho, joka edistää moninaista muistityötä Suomessa.

 


Takaisin