Jututtaja-hankkeen vapaaehtoiset tarjoavat keskustelu- ja puhelinseuraa eri kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluville ikääntyville, jotka eivät ole säännöllisten palvelujen piirissä. Hankkeen päätavoitteina on edistää hyvinvointia sekä muisti- ja aivoterveyttä ja vähentää ikääntyvien yksinäisyyttä. Kohderyhmänä ovat yli 55-vuotiaat arabian, englannin, venäjän ja vironkieliset ikäihmiset ja vapaaehtoiset.
Hankkeen keskeinen elementti on valmennusohjelma vapaaehtoisille, jotka tarjoavat puhelinseuraa tai tapaamisia omalla äidinkielellään. Valmennuksen aikana Jututtajat saavat ymmärrystä ikääntymisen haasteista aivoille ja muistille sekä konkreettisia teemoja keskustelun ja ilon jakamiseen eri muodoissa – puhelimitse, kasvotusten tai ryhmässä. Jututtaja-metodin tärkein elementti on tapaamisten säännöllisyys, aivo- ja muistia virkistävät tehtävät sekä yhteiset viikoittaiset kotitehtävät, jotka rikastuttavat molempien elämää. Tämä mahdollistaa ikääntyvien aidon vuorovaikutuksen tutulla kielellä, mikä on erityisen tärkeää heidän hyvinvoinnilleen. Samoin aivo- ja muistitreeni sujuu erityisen hyvin omalla tutulla kielellä. Suurin osa ikääntyvistä on kokenut soitot ja tapaamiset erittäin positiivisiksi.
Vuonna 2024 valmennettiin huikeat 111 Jututtajaa, joista 65 ryhtyi aktiivisesti toimimaan Jututtajina. Keskimäärin tapaamiset tapahtuvat kerran viikossa, mutta jotkut Jututtajat ovat viime vuonna tavanneet omia jututettaviaan peräti 80 kertaa.
Ensimmäisestä keskustelukaverista on monille Jututtajille tullut pysyvä ystävä. Useat Jututtajat ja ikääntyvät järjestävät yhdessä erilaisia asioita – käyvät museossa, kävelyllä, kirjastossa tai kirkossa.
Palautteiden mukaan jotkut ikääntyvät ovat löytäneet itselleen uusia harrastuksia, ja jotkut vapaaehtoiset ovat huomanneet, ettei ikääntyvä olekaan niin yksinäinen kuin alussa vaikutti.
Jututtaja-konsepti on osoittautunut toimivaksi. Vapaaehtoiset käyttävät Jututtaja-teemoja keskusteluissaan, vaikka aiheet ovat joskus vakavia esimerkiksi kotimassa tapahtuvien tilanteiden vuoksi. Haastavina hetkinä vapaaehtoiset ovat oppineet käsittelemään ikääntyvien stressiä mutta päämääränä on aina positiiviset fiilikset ja iloinen yhdessäolo tai keskusteluhetki, joka pohjautuu dialogiin. Samasta taustasta tulevat Jututtajat pystyvät usein samastumaan ikääntyviin ja ymmärtämään, mitä he tuntevat. Keskustelujen aiheet laajenevat luonnollisesti. Alkuun vapaaehtoiset seuraavat Jututtajan ohjelman teemoja, mutta myöhemmin keskusteluista nousevat omat aiheet, kuten musiikki, pihatyöt, ruoka, filosofia ja taide, ja keskustelut muuttuvat vapaammiksi.
Hankkeen suurimmat haasteet ovat liittyneet kielimuureihin, ikääntyvien löytämiseen, mutta myös siihen, että vapaaehtoisten elämäntilanteet ovat muuttuneet paljon lyhyessä ajassa, eikä vapaaehtoistyötä ole voitu jatkaa omien toiveiden mukaisesti.
Mukes Mukulasta lähtöisin oleva MUKULA ruokapiiri on Jututtajan osa-hanke, joka täydentää Jututtaja-valmennusta.
Lue lisää: https://www.mukes.fi/mukula/